Original title:
Analýza vlivu lineárního popisu a hodnocení zevnějšku dojnic holštýnského skotu na parametry mléčné užitkovosti
Authors:
Audová, Adéla Document type: Master’s theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá analýzou lineárního popisu a hodnocení zevnějšku dojnic holštýnského skotu a jeho vlivu na parametry mléčné užitkovosti. Je zde uveden původ a způsob domestikace skotu, význam chovu skotu, podrobný popis plemene holštýnského skotu, mléčná užitkovost u dojnic a hodnocení zevnějšku krav holštýnského plemene. Za tímto účelem bylo provedeno hodnocení 316 968 kusů dojnic na první laktaci. Mezi parametry mléčné užitkovosti byly zahrnuty dojivost (kg mléka); pořadí laktace (n); množství tuku (% resp. kg); množství bílkovin (% resp. kg). Dále je zde uvedeno vyhodnocení lineárního popisu u dojnic na první laktaci, vliv hodnocených znaků na parametry mléčné užitkovosti a vyhodnocení zevnějšku u dojnic na první, druhé a třetí laktaci. Lze konstatovat, že byl zjištěn vysoce průkazný vliv na mléčnou užitkovost u znaků: tělesný rámec, šířka hrudníku, hloubka těla, hranatost, šířka zádě, kondice, postoj zadních končetin zezadu, chodivost, kvalita kostí, přední upnutí vemene, rozmístění předních struků, rozmístění zadních struků (p < 0,01). Průkazný vliv na mléčnou užitkovost pak měly znaky: postoj zadních končetin z boku, délka struků, závěsný vaz (p < 0,05).This graduation thesis deals with analysis of linear description and rating on outward appearance of dairy Holstein cattle and their influence to parameters on dairy use. It contains origin and form of cattle domestication, importance of the breeding, detailed description of Holstein breed, the milk utility which the dairy cows produce, the rating on Holstein cattle outward appearance. For this purpose was performed appraisal of 316 968 dairy cows for first lactation. Within parameters of dairy utility were included milk yield (kg milk); lactation order (n); amount of fat (% or kg); amount of protein (% or kg). Furthermore it mentiones the evaluation of the linear description of dairy cows at first, second and third lactacion. It can be stated that a very prominent effect on dairy yields was found in the characters: body frame, chest width, body depth, angularity, rump angle, condition, rear posture position, foot angle, walking, bones quality, fore udder attachment, front teat placement, back teat placement (p <0.01). The effect on dairy yields had the following features: rear leg set from the side, teat length, suspensory ligament (p <0.05).
Keywords:
dojivost; dojnice; hodnocení zevnějšku; holštýnský skot; laktace; lineární popis; mléčná užitkovost