Název:
Vybrané aditivné látky a ich toxikologické zhodnotenie
Autoři:
Klačmanová, Lucia Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2018
Jazyk:
slo
Abstrakt: [cze][eng] V této bakalářské práci je řešená problematika zabývající se potravinářskými aditivními látkami a jejich využití ve výrobě. V první části práce jsou aditivní látky rozdělené podle aktuální legislativy. Další část práce je zaměřená na aditivní látky významné z toxikologického hlediska. Jsou zdůrazněné skupiny antioxidantů, konzervačních činidel, barviv a sladidel. V následující části jsou řešené legislativní požadavky, a to na české a evropské úrovni. Stručně jsou popsané metody detekce aditivních látek, hodnocení jejich toxicity a dopadu na lidské zdraví.This bachelor thesis looks at the use of food additives and their use in food manufacturing. The first part groups additives according to the current legislation. Further section looks at additives from the toxicological point of view. The emphasis is put on antioxidants, conservatives, colourants and sweeteners. The next part deals with legislation on both Czech and European level. It briefly covers the detection methods of additives. Finally, it deals with the testing of additives, evaluation of its toxicity and the impact on human health.
Klíčová slova:
aditivum; legislativa; potraviny; toxicita