Název:
Ovlivnění stability šťávy zeleného ječmene pomocí obsahových látek z vybraných rostlinných druhů
Autoři:
Juříčková, Jana Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce na téma „Ovlivnění stability šťávy zeleného ječmene pomocí obsahových látek z vybraných rostlinných druhů“ se zabývá využitím obsahových látek zeleného ječmene, výrobou šťávy z ječmene a její stabilizace pomocí rostlinných extraktů. V teoretické části je přiblížena problematika mladého ječmene, významné obsahové látky rostlin a jejich způsob získávání, dále pak rostlinnými druhy, využitím rostlinných extraktů a konzervačními metodami, které se používají při výrobě šťáv. Praktická část se zabývá pěstováním ječmene v laboratorních podmínkách, zpracováním, přídavkem rostlinných extraktů a sledování jejich účinnosti po dobu 3 týdnů. Rostlinné extrakty, které jsou schopné působit proti široké škále mikroorganismů, jsou vhodnou metodou pro konzervaci šťáv a navíc jsou velice šetrné z hlediska nutričního zachování aktivních látek. Po přidání extraktů do vzorku bylo provedeno mikrobiologické hodnocení a výsledky byly zpracovány ve statistickém programu. Nejúčinnější v boji proti mikroorganismům se celkově jevil ostropestřcový extrakt.The thesis „Affecting the stability of the juice of green barley using the content substances of selected plant species“ is usage of green barley substances, the green barley juice production and its stabilization with various plant extracts. In the theoretical part the aim is to define young green barley, important substances in the plant and how to obtain them, which plant extracts and preservation methods are used in barley juice production. The practical part of this thesis is about cultivating green barley in laboratory conditions, its processing with plant extracts addition and the effeciency monitoring for 3 weeks. Plant extracts have antimicrobial activity against various microorganism, and so the extracts are suitable for juice preservation. Moreover the extracts help to preserve the nutrients in the juice.A microbiological risk assessment was performed on a samples with the plant extracts and a microbiological evaluation was done in a stastistical analysis software. The result from the microbiological evaluation the most effective against microorganisms was Silybum m. extract.
Klíčová slova:
konzervace; rostlinné extrakty; zelený ječmen