Original title:
Změny teplot násadových vajec během inkubace při přirozeném líhnutí
Authors:
Jeřábek, Vojtěch Document type: Master’s theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Hlavním cílem této diplomové práce bylo sledování skutečné teploty násadových vajec pod kvočnou a změny teplot při přirozené inkubaci. Sledován byl posun vajec v hnízdě a jejich úhel otočení. Dále byly měřeny povrchové teploty kvočen nosného typu, nosnic masného typu a nosnic nosného typu. V literárním přehledu je popsán embryonální vývoj zárodku u kura domácího, přirozené líhnutí pod kvočnou a historie líhnutí drůbeže. V historii líhnutí drůbeže je popsáno umělé líhnutí ve starém Egyptě a Číně. Na historické líhnutí navazují prvopočátky líhnutí v Evropě a na území českých zemí. Poslední část literárního přehledu popisuje technologii současného líhnutí a nejnovější trendy v umělém líhnutí. Ve výsledcích jsou zaznamenané a okomentované vysledované hodnoty teplot násadových vajec při přirozené inkubaci a povrchové teploty kvočen nosného typu, nosnic masného typu a nosnic nosného typu. V části výsledku je pomocí obrázků znázorněn posun vajec v hnízdě během přirozené inkubace. Poslední část výsledků popisuje četnost otáčení násadových vajec v hnízdě. V závěru jsou zhodnocená vysledovaná zjištění.The main aim of this diploma thesis was monitoring the actual temperature of hatching eggs under brood - hen and temperature changes during natural incubation. It was monitored the shift of eggs in the nest and their angle of rotation. Hereinafter were measured surface temperatures brood- hens of egg layer, meat- producing type of hens and egg type of hens. The literary review describes the embryonic development of the embryo of domestic fowl, natural hatching under brood - hen and history hatching of poultry. In the history hatching of poultry is described artificial hatchingin in ancient Egypt and China. Historical hatcheries are the beginning of hatching in Europe and in the territory of Czech lands. The last part of the literary review describes the actual hatching technology and the latest trends in artificial hatching. In the results are recorded and commented tracked values the temperature of hatching eggs at natural incubation and surface temperature of brood- hens of egg layer, meat- producing type of hens and egg type of hens. In a section of the result, is through the pictures shown the move of the eggs in the nest during the natural incubation. The last part of the results describes the rotation frequency of hatching eggs in the nest. In conclusion, the observed findings are evaluated.
Keywords:
kvočna; přirozené líhnutí; umělé líhnutí