Original title:
Bylinné čaje a jejich antioxidanty
Authors:
Ilčíková, Ladislava Document type: Bachelor's theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce s názvem „Bylinné čaje a jejich antioxidanty“ ve své první části definuje pojem volný radikál a oxidační stres. Dále se zabývá antioxidanty, které se nacházejí v rostlinných materiálech. Rozděluje je do skupin dle původu, dle struktury a na ostatní významné antioxidanty a zkoumá jejich léčivé vlastnosti ve vztahu k různým skupinám onemocnění. Vysvětluje také následky nadměrného příjmu antioxidačních látek. Ve své druhé části se zabývá přípravou bylinných čajů a jejich správným užíváním. Charakterizuje dvacet známých i méně známých bylin, které se nejvíce využívají k přípravě bylinného čaje a popisuje jejich účinky na zdraví člověka.In its first part, this Bachelor thesis named Herbal Teas and Their Antioxidants defines the term free radical and oxidative stress. Firstly, it discusses antioxidants which are presented in vegetal materials. It divides them into categories pursuant to their origin and their structure, and to other significant antioxidants and it researches their medicinal properties in relation to various groups of diseases, Secondly, it explains the consequences of excessive intake of antioxidants. The second part of this work deals with the preparation of herbal teas and their proper use. t characterizes twenty widely known and lesser-known herbs, which are most often being used to prepare herbal tea and it talks about their effect on human health. Free radicalm oxidative stress, antioxidants, herbal teas, vegetla antioxidants, herbs
Keywords:
antioxidant; bylinné čaje; byliny; oxidační stres; rostlinné antioxidanty; volný radikál