Original title:
Ftaláty v jogurtech po dobu skladování
Authors:
Stará, Markéta Document type: Master’s theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce Ftaláty v jogurtech po dobu skladování je zaměřena na monitoring esterů kyseliny ftalové ve vzorcích jogurtů v závislosti na době skladování. Detekovanými ftaláty byly di-2-(ethylhexyl)-ftalát (DEHP) a di-n-butyl-ftalát (DBP), jež patří mezi nejpoužívanější plastifikátory polymerních materiálů, zejména polyvinylchloridu. Byly analyzovány vzorky jogurtů s přídavkem 1 % a 5 % chia a bambusové vlákniny, jež byly následně porovnány s jogurty natural. Celkem bylo analyzováno 120 vzorků jogurtů, u nichž byly naměřeny koncentrace DBP v rozmezí hodnot od 0,2 mg.kg-1 do 7,7 mg.kg-1 původní suroviny, u DEHP byly naměřeny koncentrace od nedetekovaných hodnot do 2,6 mg.kg-1 původní suroviny. V analyzovaných obalech, do nichž byly jogurty plněny, byly stanoveny průměrné hodnoty DBP 174,1 µg.dm-2 (68,0 µg.g-1 plastu) a DEHP 26,2 µg.dm-2 (10,2 µg.g-1 plastu). K analýze ftalátů byla po předchozí přípravě vzorků použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie.The thesis Phthalates in yoghurts during storage focuses on monitoring of phthalic acid esters in yogurt samples in relation to their storage period. The analyzed phthalates are di-2-(ethylhexyl)-phthalate (DEHP) and di-n-butyl-phthalate (DBP), which are among the most commonly used polymeric plasticizers, especially polyvinyl chloride. I analyzed samples of yoghurt with 1 % and 5 % chia and bamboo fiber and then subsequently compared them with natural yogurts. In total, I analyzed 120 samples of yoghurt, for which I measured DBP concentrations ranging from 0.2 mg.kg-1 to 7.7 mg.kg-1 of the original raw material and concentration of undetected values of DEHP in range up to 2.6 mg.kg-1 of the original raw material. While analyzing the yoghurt packaging, I measured average DBP values of 174.1 μg.dm-2 (68.0 μg.g-1 plastic) and DEHP values of 26.2 μg.dm-2 (10.2 μg.g-1 plastic). After prior preparation of samples, I used high performance liquid chromatography to do the phthalates analysis.
Keywords:
di-2-(ethylhexyl)-ftalát (DEHP); di-n-butyl-ftalát (DBP); estery kyseliny ftalové; ftaláty; jogurty; PAE