Original title:
Vliv zbytků po zpracování technického konopí na senzorickou kvalitu kuřecího masa
Authors:
Macek, Tomáš Document type: Master’s theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá vlivem konopných výlisků a konopné herby obsažených v krmných směsích brojlerů na senzorickou jakost kuřecího masa. Pokusným skupinám brojlerů ROSS 308 byla podávána krmná směs obsahující 1) 2,5 % konopných výlisků, 2) 2 % konopných výlisků + 0,5 % konopné herby a 3) 1 % konopné herby. Poslední skupinou byla kontrola, která konopné produkty neobsahovala. Po skončení experimentu bylo stanoveno množství sušiny, dusíkatých látek a tuku v prsní a stehenní svalovině a následně bylo provedeno senzorické hodnocení prsní a stehenní svaloviny. Z hlediska složení masa, nebyl prokázán mezi skupinami statisticky významný rozdíl (P > 0,05). Stejné statistické výsledky byly zjištěny i u senzorické analýzy, kdy u žádného deskriptoru nebyly prokázány statisticky významné rozdíly (P > 0,05). Lze tedy konstatovat, že přídavek konopných výlisků nebo konopné herby nezhoršoval podíl sušiny, dusíkatých látek a tuku nebo senzorickou jakost kuřecího masa.This master thesis deals with the influence of hempseed cakes and hemp herbs contained in broiler feed mixtures on the sensory quality of chicken meat. Experimental groups of ROSS 308 broilers were given a feed mixture containing 1) 2.5 % hempseed cakes, 2) 2 % hempseed cakes + 0.5 % hemp herbs and 3) 1 % hemp herbs. The last group was Control that contained no hemp products. During the experiment, the amount of dry matter, nitrogenous substances and fat with final sensory evaluation of the breast and thigh muscles was determined. In terms of determination of dry matter, nitrogenous matter and fat content, no statistically significant difference was found between the groups (P > 0.05). The same statistical results were also found in sensory analysis, where no statistically significant differences (P > 0.05) were found in any descriptor. It can therefore be concluded that the addition of hempseed cakes or hemp herbs did not aggravate the proportion of dry matter, nitrogenous matter and fat or the sensory quality of chicken meat.
Keywords:
drůbeží maso; konopí; senzorická analýza kuřecího masa; složení masa; výživa kuřat