Original title:
Zastoupení mastných kyselin ve vybraných cereálních potravinách
Authors:
Kučerová, Kateřina Document type: Master’s theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce se skládá z teoretické a praktické části. V teoretické části se zabývám lipidy a jejich úlohou v lidské výživě. Dále jsem charakterizovala mastné kyseliny a zhodnotila jejich vliv na zdraví. V neposlední řadě jsem studovala teoretické základy chromatografických metod se zaměřením na chromatografii plynovou, její instrumentaci a vyhodnocení. V praktické části jsem provedla analýzu vybraného sortimentu müsli tyčinek konkrétních výrobců. Zaměřila jsem se na kvalitu některých müsli tyčinek dostupných na českém trhu, přičemž pozornost je směřována především na obsah tuku a složení mastných kyselin. Co se přípravy vzorků týče, bylo nutno je nejprve zlyofilizovat, následně byla provedena Soxhletova extrakce, přičemž vlastní stanovení mastných kyselin bylo provedeno metodou plynové chromatografie a výsledky byly statisticky vyhodnoceny.The diploma thesis consists of theoretical and practical part. In the theoretical part it deals with lipids and their role in human nutrition. I also characterized fatty acids and evaluated their health effects. Subsequently, I studied the theoretical basis of chromatographic methods focusing on gas chromatography, its instrumentation and evaluation. In the practical part I analysed the selected assortment of müsli bars by several producers. I focused on the quality of some müsli bars available on the Czech market, focusing mainly on fat content and fatty acid composition. As far as preparation of samples are concerned, it was necessary to lyophilize them first and then Soxhlet extraction followed. The actual determination of fatty acids was carried out using the method of gas chromatography and the results were statistically evaluated.
Keywords:
lipidy; mastné kyseliny; müsli tyčinky; plynová chromatografie; Soxhletova extrakce; zdravá výživa