Original title:
Vliv doplňku kvasnic na parametry stravitelnosti živin u sportovních koní
Authors:
Gruberová, Hana Abigail Document type: Master’s theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] GRUBEROVÁ, H. A., Vliv doplňku kvasnic na parametry stravitelnosti živin u sportovních koní. Diplomová práce, Mendelova univerzita v Brně, 2018, 74 s. Cílem diplomové práce bylo stanovení stravitelnosti živin po aplikaci kvasnic (lyofilizované Saccharomyces cerevisiae) k základní krmné dávce koní. Cílem bylo zjistit stravitelnost sušiny, hrubého proteinu, hrubé vlákniny, hrubého popela, bezdusíkatých látek výtažkových, hrubého tuku a energie v krmné dávce do které byly doplněny kvasnice Saccharomyces cerevisiae (0 g, 150 g a 300 g/ den). Do pokusu bylo vybráno 9 koní různých majitelů. Podle pravidel platných pro bilanční pokusy na koních proběhly 3 bilanční periody a z analýz výkalů a přijatých živin byla odhadnuta stravitelnost základních živin v krmné dávce koní v klasické boxové stáji. Během pokusu jsme zjistili průměrnou stravitelnost organických živin z krmné dávky a to sušina 71,25 ± 4,86 %, koeficient stravitelnosti hrubého proteinu 85,47 % ± 3,32 %, koeficient stravitelnosti tuku 69,89 % ± 6,51 %, koeficient stravitelnosti hrubé vlákniny 33,32 % ± 9,71 %, koeficient stravitelnosti BNLV 79,84 % ± 4,05 % a stravitelnosti energie 74,58 % ± 3,81 %. Přídavek 150 g a 300 g kvasnic na den, nemělo vliv na příjem a stravitelnost sušiny, hrubého proteinu hrubého tuku, hrubé vlákniny, BNLV, popelu a také na energetický zisk z krmné dávky.GRUBEROVA, H. A., Influence of yeast supplement on parameters digestibili-ty nutrients by sport horses. Diploma Thesis, Mendel university in Brno, 2018, 74 p. The aim of this diploma theses was the determination of digestibility of nutrients af-ter the addition of yeast (lyophilized Saccharomyces cerevisiae) into the horse feed. The objective was determining the digestibility of dry matter, crude protein, crude fat, crude fibre, N-free matter, raw ash, and energy of daily ration with or without supplement of yeast Saccharomyces cerevisiae to diets for horses. Nine horses were involved into the experiment. According to the valid rules for bal-ance experiment for horses during three balance period. From laboratory analysis daily ration and feeces we are determination digestibility of nutrients, dry matter 71,25 ± 4,86 %, coefficient digestibility of crude protein 85,47 % ± 3,32 %, coefficient of digestibili-ty of crude fat 69,89 % ± 6,51 %, coefficient digestibility of crude fibre 33,32 % ± 9,71 %, coefficient digestibility of N-free matter 79,84 % ± 4,05 % and coefficient digestibi-lity of energy 74,58 % ± 3,81 %. The supplementation of yeasts into diets for horses does not influence on the intake and digestibility organic matter and the energy.
Keywords:
kvasinky; Saccharomyces cerevisiae; stravitelnost; výživa koní