Original title:
Potraviny nového typu tzv. superpotraviny
Authors:
Hellebrandová, Lucie Document type: Bachelor's theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce vysvětluje pojem „potravina nového typu“ dle legislativního zařazení a marketingový či mediální pojem „superpotravina“. Dále práce specifikuje fyziologické účinky superpotravin – působení antioxidantů, vitaminů, minerálních látek, vlákniny a proteinů na lidský organismus. Práce se zaměřuje na vybrané druhy zelených superpotravin, na jejich složení a doporučené dávkování pro dospělého jedince.The bachelor thesis explains the term of "novel foods" according to the legislative classification and the marketing or media term "superfood". Furthermore, the work specifies the physiological effects of superfood - the effect of antioxidants, vitamins, minerals, fibre and proteins on the human organism. The work focuses on particular types of green superfoods, their composition and recommended dosages for adult individuals.
Keywords:
antioxidanty; potraviny nového typu; superpotraviny; zelené superpotraviny