Název:
Studium složení palmového oleje z hlediska autenticity
Autoři:
Heinz, Petr Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V 21. století je palmový olej nejžádanější surovinou celé řady průmyslového odvětví. Je základní, vstupní surovinou pro produkci potravin, kosmetiky, bionafty a mnoha dalších produktů. Jeho produkce má však negativní dopad na životní prostředí. V této práci se posuzuje složení palmového oleje z hlediska autenticity, respektive rozdíly ve složení mastných kyselin v palmovém oleji v závislosti na podmínkách pěstování a s tím související certifikace této suroviny. Ke stanovení spektra mastných kyselin byla použita metoda plynové chromatografie s plamenově ionizační detekcí. Z hlediska obsahu celkových mastných kyselin je lepší necertifikovaný palmový olej (tuk 1) s obsahem 0,969 g.g-1 tuku (po třech měsících skladování 0,880 g.g-1 tuku) než certifikovaný palmový olej (tuk 2) s obsahem 0,648 g.g-1 tuku (po třech měsících skladování 0,533 g.g-1 tuku).The palm oil is the most desirable raw material in a wide range of industry in the 21st century. It is a basic material for food, cosmetics, biodiesel and many other products. However, it’s production has a negative impact on the environment. In this thesis the palm oil authenticity is judged according to the differences in composition depending on the conditions of cultivation, which is related to the certification of this raw material. The fatty acid spectrum in the samples of palm oil was determined by method of gas chromatography coupled with flame ionization detection. In terms of total fatty acids content, the non-certified palm oil (fat sample 1) containing 0.969 g.g-1 fat (after three months storage 0.880 g.g-1 fat) is better than certified palm oil (fat sample 2) containing 0.648 g.g-1 fat (after three months storage 0.533 g.g-1 fat).
Klíčová slova:
certifikace; mastné kyseliny; palma olejná; palmový olej; plynová chromatografie