Original title:
Mikrobiální kvalita kozího mleziva na různých farmách
Authors:
Hallová, Tereza Document type: Master’s theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato diplomová práce obsahuje stručnou historii chovu koz a jejich početních stavů ve světě i v České republice. Dále se zabývá významem mleziva pro kůzlata, jeho složením a faktory, které jej ovlivňují. Cílem této práce byla analýza mikrobiologické kvality kozího mleziva z jednotlivých sběrů realizovaných u sedmi farem v únoru 2017 a zhodnocení vlivu farmy, plemene a mražení. Zvířata byla v době odběru ustájena ve stáji v indi- viduálním porodním boxu a byla krmena na bázi intenzivní výživy. Jednotlivé sběry mleziva byly zchlazeny nebo zmrazeny a poté převezeny k laboratorním testům na Veter- inární a farmaceutické univerzitě v Brně. Mikrobiologický rozbor byl zaměřen na celkový počet mikroogranismů (CPM), přítomnost a množství Escherichia coli, verotoxigenní Escherichia coli, Staphylococcus aureus a jeho genů kódující stafylokokové enterotoxiny. Z analýzy dat vyplývá, že nejčastěji se vyskytujícím patogenním mikroorganismem na farmách je Escherichia coli, naopak verotoxigenní Escherichia coli nebyla zjištěna v žádném sběru. Z pozorovaných ukazatelů dosáhl největšího výskytu Staphylococcus aureus. V případě celkového počtu mikroorganismů a patogenních mikroorganismů byl nejnižší výskyt sledován u farmy 5 s průměrnou hodnotou CPM 162 250 KTJ/ml a Escherichia coli v jednom sběru 20 KTJ/ml. Za farmu s nejnižší mikrobiální kvalitou mleziva byla označena farma 1, jejíž CPM nebyly nejpočetnější: 130 166,7 KTJ/ml, ale výskyt patogenních mikroorganismů byl ve všech sběrech nejvyšší: Escherichia coli 250 KTJ/ml a Staphylococcus aureus 780 000 KTJ/ml. Na základě výsledků, byla farma 1 seznámena s možnostmi zlepšení hygieny chovu, které napomohou ke zlepšení mikrobiální kvality mleziva. Vliv plemene nebyl jednoznačně určen, nicméně mlezivo nejvyšší kvality bylo získáno od kříženek těchto plemen: koza bílá krátkosrstá, koza hnědá krátkosrstá a anglonubijská koza.This diploma thesis contains a brief history of goat breeding and its numbers in the world and in the Czech Republic. It also deals with the importance of colostrum for kids, its structure and the factors that in uence it. The aim of this thesis was to analyze the microbiological quality of goat colostrum from the individual sample collections realized on seven farms in February 2017 and to assess the in uence of the farm, breed and freezing. At the time of sample collection, the animals were housed in a stable in an individual birth box and were fed an intensive diet. The individual samples of colostrum were chilled or frozen and then transported for laboratory tests at the Veterinary and Pharmaceutical University in Brno. The microbiological analysis was focused on the total plate count (TPC), the presence and amount of Escherichia coli, verotoxigenic Escherichia coli (VTEC), Staphylococcus aureus and its genes encoding staphylococcal enterotoxins. Data analysis suggests that the most common pathogenic microorganism on farms is Escherichia coli, while VTEC has not been detected in any sample. Among the observed indicators, the Staphylococcus aureus was found most often. For the total number of microorganisms and pathogenic microorganisms, the lowest incidence was observed in farm no.5 with an average TPC of 162,250 CFU/ml and Escherichia coli in a single sample of 20 CFU/ml. The farm with the lowest microbial quality of colostrum was identi ed as a farm no.1 whose TPC was not the most numerous: 130 166.7 CFU/ml, but the incidence of pathogenic microorganisms was the highest out of all samples: Escherichia coli 250 CFU/ml and Staphylococcus aureus 780,000 CFU/ml. Based on the results, Farm no.1 was adviset with the possibilities of how to improve the animal hygiene to raise the microbial quality of colostrum. The in uence of the breed was not explicitly determined, however, the highest quality colostrum was obtained from the crossbreeds of the following breeds: white shorthair goat, short-haired goat and Anglonubian goat.
Keywords:
Escherichia coli; mikroorganismus; mlezivo; Staphylococcus auerus