Original title:
Ruminální aktivita jako možný ukazatel kvality chovného prostředí holštýnských dojnic
Authors:
Dubenyuk, Alina Document type: Bachelor's theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce se zabývá ruminalní aktivitou holštýnských dojnic. Cílem bylo zhodnocení ruminální aktivity jako možného ukazatele kvality chovného prostředí holštýnských dojnic. Při tom byla současně sledována délka ruminálního cyklu, počet ruminálních pohybů, intenzita ruminace a produkce mléka. Do sledování bylo zapojeny 30 dojnic. Sledování proběhlo v každém měsíci 50 krát. Celkem proběhlo 150 sledování, a to v chovu holštýnských dojnic na Školním zemědělském podniku v Žabčicích. Zjištěné výsledky byly graficky a statisticky vyhodnoceny. Bylo zjištěno, že vliv teploty na ruminální aktivitu a vliv měsíce sledování na produkci mléka dojnic byl statisticky průkazný. Nebyla prokázána žádná statistická závislost mezi hodinou sledování a produkcí mléka a také nebyla prokázána žádná statistická závislost mezi hodinou sledování a ruminální aktivitou dojnic.Bachelor’s thesis deals with masticatory activity of Holstein dairy cows. Its’ aim is evaluation of masticatory activity as possible quality factor of Holstein cows’ breeding area. Herewith, the dura-tion of the masticatory cycle, an amount of masticatory motions, mastication intensity and produc-tion of milk were simultaneously observed. The observation included 30 dairy cows. The observa-tion occurred 50 times each month. Totally, there was 150 observations of the breeding of Holstein dairy cows at school farm in Zabcice. Final results were graphically and statistically processed. It was found that influence of temperature over masticatory muscle activity and monitored month over production of dairy cows’ milk were statistically convincing. Any statistics dependence be-tween monitored hour and production of milk and between monitored hour and mastication of dairy cows.
Keywords:
dojnice; holštýnský skot; ruminace