Original title:
Zkrmování výlisků ostropestřce mariánského u nosnic na začátku snášky
Authors:
Čaganová, Soňa Document type: Master’s theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem diplomové práce bylo zkoumat vliv přídavku výlisků semen ostropestřce mariánského v krmné dávce na metabolismus, funkci jater a užitkovost nosnic na začátku snášky. V rámci experimentu se porovnávaly výsledky mezi skupinou nosnic kontrolních, které byly krmeny základní krmnou směsí bez přídavku ostropestřce, se skupinou pokusnou s přídavkem ostropestřce v krmné směsi. Do pokusu bylo zařazeno 30 nosnic na začátku snášky plemene Bovans Brown, které byly rozděleny do dvou skupin. První skupina byla pokusná s přídavkem výlisků ostropestřce (7 % ve směsi), druhá skupina byla kontrolní. Během pokusu byla hodnocena snáška, hmotnost vajec, spotřeba krmiva a hmotnost nosnic. V průběhu experimentu byla nosnicím odebrána dvakrát krev pro biochemické vyšetření se zaměřením na parametry jaterního profilu. Výsledky experimentů neprokázaly vliv zkrmování výlisků ostropestřce na tělesnou hmotnost zvířat. Vyhodnocením parametrů užitkovosti nosnic byla zjištěna průkazně nižší snáška, ale také spotřeba krmiva u nosnic krmených krmivem s výlisky ostropestřce (P < 0,05). Zároveň byla u této skupiny zjištěna průkazně vyšší hmotnost vajec (P < 0,01), ale i tak byla produkce vaječné hmoty u skupiny krmené ostropestřcem průkazně nižší než u skupiny kontrolní. Při prvním vyšetření biochemických parametrů krve byly zjištěny průkazně vyšší hodnoty bilirubinu, kyseliny močové a cholesterolu (P < 0,05) v krevní plazmě nosnic krmených přídavkem ostropestřce. Při druhém odběru (zhruba po 2 měsících) měly nosnice krmené ostropestřcem stále průkazně vyšší hladiny cholesterolu (P < 0,05) a nižší hodnoty aktivity laktát-dehydrogenázy,kreatinkinázy (P < 0,05) a kyseliny močové (P < 0,01) v krvi. V tomto experimentu tak nebyl prokázán jednoznačný pozitivní, ani negativní vliv ostropestřce mariánského na sledované parametry užitkovosti a biochemického profilu krevní plazmy.This thesis is aimed at studying the effect of the addition of milk thistle (Silybum marianum) seed cakes to the diet on metabolism, liver function and performance of laying hens at the beginning of laying. In the experiment, the results were compared between a group of laying hens, which were fed with the basic feed mixture without the addition of milk thistle seed cakes with the experimental group with the addition of milk thistle seed cakes in the feed mixture. It was situated 30 hens breed ISA Brown into the experiment, divided into two groups. The first group was experimental with the addition of milk thistle seed cakes (7 % in the mixture), and the second group was a control. The experiment evaluated egg laying, egg weight, food consumption and the animal weight. During the experiment, blood was twice collected from animals for biochemical examination focusing on the parameters of liver profile. The results of the experiments didn´t show any effects of feeding milk thistle seed cakes on the body weight of laying hens. By evaluating the performance parameters of the laying hens it showed a significantly lower egg laying, but also showed a lower consumption of feed (P < 0.05). At the same time, the data found higher weigh of eggs (P < 0.01) in this group, but the egg production was significantly lower than in the control group. During the examination of biochemical parameters of blood there was a significantly higher concentration of bilirubin, uric acid and cholesterol (P < 0.05) in the blood plasma of laying hens fed by the addition of milk thistle seed cakes. At the second sampling (approximately 2 months) the laying hens that were fed with milk thistle seed cakes have consistently higher concentration of cholesterol (P < 0.05) and lower activity of dehydrogenase, creatine kinase (P < 0.05) and uric acid (P < 0.01) in the blood. In the experiment there was no clear positive or negative effects of the milk thistle seed cakes on the performance parameters and biochemical profile of the blood plasma.
Keywords:
jaterní profil; metabolismus nosnic; ostropestřec mariánský; Silybum marianum; silymarin; užitkovost nosnic; výživa nosnic