Home > Academic theses (ETDs) > Master’s theses > Analýza vlivu dietárního opatření a fyzické aktivity na změnu složení tělesné konstituce u vybrané populační skupiny
Original title:
Analýza vlivu dietárního opatření a fyzické aktivity na změnu složení tělesné konstituce u vybrané populační skupiny
Authors:
Burková, Martina Document type: Master’s theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato diplomové práce se zabývá analýzou vlivu dietárního opatření a fyzické aktivity na změnu složení tělesné konstituce účastnic dvou redukčních kurzů. V teoretické části je popsán energetický příjem, včetně metabolismu makroživin, energetický výdej a možnosti zjišťování nutriční potřeby. Dále jsou definovány metody sloužící ke zjišťování tělesných parametrů a složení těla. Práce se věnuje také nadváze a obezitě, včetně jejich příčin vzniku, komplikací a léčby. Praktická část je zaměřena na analýzu změn tělesného složení účastnic dvou redukčních kurzů trvajících 12 týdnů. Hodnoceny jsou změny tělesné hmotnosti, množství tuku, množství aktivní tělesné hmoty a obvodu pasu a boků na začátku a na konci kurzů. Parametry jsou porovnávány na základě rozdílné hodnoty indexu tělesné hmotnosti BMI (Body Mass Index). Pozornost je věnována rovněž fyzické aktivitě a změnám v příjmu energie a základních živin na začátku a na konci kurzů. Získané výsledky jsou statisticky a graficky zpracovány a vyhodnoceny.This diploma thesis deals with the analysis of the impact of dietary measures and physical activities on the changes of the body constitution of two participants after participating in a weight loss course. Theoretical part describes energetic intake including metabolism of macronutrient, energy expenditure and the ways of identifying nutrient needs. Methods that are used for identifying physical characteristics and body constitution are also defined. This thesis addresses to obesity in general, its causes, complications and the treatment. Practical part centred at the analysis of changes of physical constitution of two participants who took the weight loss course which took 12 weeks. We evaluated changes of physical constitution, body fat, the active body mass and girths at the beginning and at the end of the course. Parameters are confronted with the changes of person´s body mass index. The attention is also aimed at the physical activity, transitions of energy intake and essential nutrients intake at the beginning and at the end of the course. Outcomes are statistically and graphically processed.
Keywords:
fyzická aktivita; jídelníček; obezita; redukční kurz; složení těla