Original title:
Faktory ovlivňující stravitelnost organické hmoty objemných krmiv
Authors:
Faltusová, Adéla Document type: Bachelor's theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] ABSTRAKT Tato bakalářská práce se zabývá problematikou Faktory ovlivňující stravitelnost organické hmoty objemných krmiv u skotu. První část práce se věnuje popisu základních živin obsažených v krmivech a jejich funkcí v organismu. Dále je diskutováno trávení přežvýkavců a jsou popsány jednotlivé části trávicího traktu. Zmíněna jsou také základní objemná krmiva používaná v krmných dávkách skotu. Druhá část je zaměřená na metody stanovení stravitelnosti a hlavní faktory ovlivňující stravitelnost organické hmoty krmiv.ABSTRACT This bachelor thesis deals with the theme Factors affecting digestibility of organic matter in forages by cattle. The first part is focused on description of basic nutrients contained in feeds and their function in organism. Next there is spoken about ruminal digestion and their parts of digestion system. There are also mentioned traditional forages used in total mixed rations. The second part describes methods using to measure digestibility and the most common factors influencing digestibility of organic matter of feeds.
Keywords:
objemná krmiva; stravitelnost organické hmoty; trávení přežvýkavců