Original title:
Teplotní závislost viskozity rostlinných olejů
Authors:
Bureš, Václav Document type: Bachelor's theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Velká část této bakalářské práce je zaměřena na tuky a oleje jako takové, jejich využití a vliv na lidský organismus a zdraví. Poté také na průmyslové získávání oleje, jeho konečnou úpravu před tím, než se plní do obalů a dostane se do obchodních sítí k prodeji konečnému spotřebiteli. Jsou zde tři druhy nejpoužívanějších rostlinných olejů a to řepkový, slunečnicový, olivový a pak i dva druhy méně tradičních jako je hroznový a rýžový. U těchto olejů je popsána jejich charakteristika, chemické složení a jejich využití. Druhá část je praktická a zabývá se přímo změnou viskozity těchto olejů při zvyšující se teplotě. Viskozita je měřena na rotačním viskozimetru Brookfield DV2T. Naměřené hodnoty byly vyhodnoceny a zpracovány do grafů a tabulky.A large part of this bachelor thesis is focused on fats and oils, their usage and ef-fect on human health and organism, as well as industrially oil extraction and its final treatment before filling the packages and distribution to the end consumer through business network. There are three kinds of the most used vegetable oils, namely rape-seed, sunflower and olive oil, and then two kinds of less traditional, such as grape oil and rice oil. There are a characteristics, chemical composition and utilization of these oils described. Second part is practical and deals directly with the change of the viscos-ity of these oils within increasing the temperature. The viscosity is measured on rotary viscometer Brookfield DV2T. The measured values have been evaluated and processed into graphs and tables.
Keywords:
newtonovské kapaliny; rostlinný olej; teplota; viskozimetrie; viskozita