Original title:
Porovnání kvality piva z minipivovarů
Authors:
Boudný, Patrik Document type: Master’s theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá hodnocením jakostních parametrů piv z minipivovarů a jejich senzorickou analýzou, dále je zde porovnání s několika pivy z průmyslových pivovarů. V teoretické části je popsána výroba piva, používané suroviny a jejich specifikace. Zmíněna je také potřebná technologie. V praktické části byly uvařeny tři várky piva ve školním pivovaru, které se dále používaly k analýze jak analytické, tak senzorické. Při analýze původního extraktu mladiny a alkoholu bylo u některých minipivovarů prokázáno nedodržení sypání a měly výrazné odchylky od deklarovaných údajů na etiketách. U jednoho vzorku dokonce došlo k porušení vyhlášky č. 355/1997 Sb., kde překračovalo udávané množství alkoholu o více jak 0,5 %. U senzorické analýzy byl nejdůležitějším deskriptorem říz a plnost, které se nejvíce odrážely na celkovém hodnocení.This diploma thesis deals with evaluation of quality parameters of beer from microbreweries and their sensory analysis, as well as comparison with several beers from industrial breweries. The theoretical part describes beer production, used raw materials and their specification. Also mentioned is the technology needed. In the practical part, three bits of beer were brewed in the school brewery, which were further used to analyze both analytical and sensory. When analyzing the original extract of wort and alcohol, some brewers were found to be inadequate and had significant deviations from the declared data on the labels. One sample even breached Decree No. 355/1997 Coll., Where it exceeded the stated amount of alcohol by more than 0.5%. In sensory analysis, the most important descriptor was the steer and fullness that most reflected in the overall assessment.
Keywords:
analýza piva; chmel; minipivovary; senzorické hodnocení piva; slad