Original title:
Vliv podnožové odrůdy na příjem živin a kvalitu u vybrané PIWI odrůdy
Authors:
Šimoníková, Lenka Document type: Master’s theses
Year:
2019
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Vliv podnožové odrůdy na příjem živin a kvalitu u vybrané PIWI odrůdy Diplomová práce se zabývá zkoumání podnoží a jejich vlivu na příjem minerálních látek v různých fenofázích u dvou PIWI odrůd (Hibernal a Cerason). Dále vlivu podnoží na kvalitativní parametry (cukernatost, kyseliny, asimilovatelný dusík). Zkoumání proběhlo na pokusu ve školním vinohradu Mendelovy univerzity, zahradické fakulty v Lednici. V závěru je vhodné doporučení k různým podnožím.Influence of rootstock variety on nutrient intake and quality of selected PIWI variety The thesis looks into a research of the rootstocks and their influence on the minerals in various phenophases at two PIWI varieties (Hibernal and Cerason). Furthermore it deals with the influence of the rootstocks on the qualitative parameters (sugar content, acids, assimilable nitrogen). The research was implement on an experiment in the school vineyard of Mendel University, Faculty of Horticulture in Lednice. There is a suitable advice to the various rootstocks in a conclusion.
Keywords:
listová analýza; minerální výživa; PIWI odrůdy; podnože