Název:
Vliv způsobu odkalení moštů na výslednou jakost vín révy vinné
Autoři:
Suská, Alžběta Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývala vlivem odkalení révových moštů na kvalitu vín. V teoretické části byly popsány různé metody odkalení moštů a použití bentonitu. Dále byly vysvětleny pojmy jako čiření nebo intenzita odkalení moštů. V experimentální části byl proveden pokus na dvou odrůdách révy vinné. U každé odrůdy bylo vytvořeno sedm různých metod odkalení. Byl sledován vliv metod odkalení na průběh fermentace, na hmotnost kalů po fermentaci. Dále byla jednotlivá vína zhodnocena senzoricky, analyticky a výsledky statisticky vyhodnoceny. Senzorické hodnocení proběhlo na stobodové stupnici, dále byly sestaveny aromatické profily vín. Chemická analýza proběhla na přístroji FTIR Alpha a Miura One. Na výsledky byla vybrána nejvhodnější statistická metoda.The diploma thesis dealt with the influence of deselination on the quality of wine. In the theoretical part were used various methods of deselination and bentonite use were described. Furthermore, terms such as clarification or the intensity of deselination were explained. In the experimental part, an experiment was performed on two grapevine varieties. Seven different deselination methods have been developed for each variety. It has been monitored the influence of deselination methods on the proces of fermentation, on the weight of sludge after fermentation. Furthermore, the individual wines were evaluated sensorycally, analytically and the results statistically evaluated. Sensorycal evaluation was carried out on a hundred-point scale, and aromatic wine profiles were created. Chemical analysis was performed on FTIR Alpha and Miura One. The most suitable statistical method was chosen for the results.
Klíčová slova:
senzorická analýza; vliv odkalení; čiření bentonitem