Original title:
Změny látkových složek během zrání hroznů révy vinné
Authors:
Seifert, Lukáš Document type: Master’s theses
Year:
2019
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce byla zaměřena na studium změn látkových složek bobule během zrání hroznů révy vinné. Zkoumání byly podrobeny čtyři odrůdy révy vinné, a to Rulandské bílé, Sauvignon, Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský. Sběr hroznů byl proveden ve čtyřech termínech z jednoho stanoviště. V průběhu zrání byly hodnoceny následující parametry – hmotnost 10 bobulí, obsah rozpustné sušiny, obsah titrovatelných kyselin a penetrační pevnost bobule. Z parametrů rozpustné sušiny, obsahu titrovatelných kyselin a pevnosti bobule byl vypočítán index zralosti pro jednotlivé odrůdy v daném termínu sběru. U všech odrůd byl sledován vývoj stanovených parametrů v čase a rozdíl mezi jednotlivými odrůdami révy vinné.This Diploma thesis was focused on the study of changes in the berry components during the ripening of the grape. Four vine varieties, Pinot Blanc, Sauvignon, Grüner Veltliner, and Riesling were subjected to the investigation. Grapes were collected on four dates. The following parameters were evaluated during maturation: the weight of 10 berries, the soluble solids content, the titratable acid content and the penetration strength of the berry. From the parameters of soluble solids, titratable acids content and berry strength, the maturity index for individual varieties was calculated at the given collection date. All varieties were monitored for the development of set parameters over time and the difference between the different grape varieties. The observed varieties showed an increase in the soluble solids content during the ripening of the grapes.
Keywords:
chemické složení bobule; cukernatost; index zralosti; odrůdy révy vinné; pevnost bobule; titrovatelné kyseliny; zrání hroznů