Název:
Faktory ovlivňující množství vitaminu C v zeleném koření
Autoři:
Průchová, Simona Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá vybranými druhy zeleného koření jako jsou Mentha longifolia L., Mentha spicata L., Mentha tomentosa Sm. 'Fíková', Mentha suaveolens Ehrt. 'Jablečná', Mentha piperita 'Persephone', Origanum vulgare L., Origanum heracleoticum L., Origanum vulgare L.'Aureum', Origanum vulgare L. 'Thumbles variety', Satureja montana L., Satureja hortensis L., Salvia glutinosa L., Salvia verbanaca L., Salvia verticilata L., Salvia lyrata L., Salvia przewalskii Maxim, Salvia officinalis L. 'Purpurascens', Allium nutans L., Allium stipitatum L.a Allium tuberosum Rottl. Ex Spreng. V literární části je popsaná botanická charakteristika, legislativa zabývající se zeleným kořením, nové informace o vitaminu C a faktory ovlivňující množství kyseliny askorbové v rostlinách. Poznatky byly získány z různých odborných článků. V praktické části se u rostlin stanovil obsah vitaminu C ve vegetativní a v generativní fázi. Výsledky byly hodnoceny a porovnány.The thesis deals with particular green spice like Mentha longifolia L., Mentha spicata L., Mentha tomentosa Sm. 'Fíková', Mentha suaveolens Ehrt. 'Jablečná', Mentha piperita 'Persephone', Origanum vulgare L., Origanum heracleoticum L., Origanum vulgare L.'Aureum', Origanum vulgare L. 'Thumbles variety', Satureja montana L., Satureja hortensis L., Salvia glutinosa L., Salvia verbanaca L., Salvia verticilata L., Salvia lyrata L., Salvia przewalskii Maxim, Salvia officinalis L. 'Purpurascens', Allium nutans L., Allium stipitatum L., Allium tuberosum Rottl. Ex Spreng. In theoretic part a botanical charakteristics of the spice, legislation concerning the green spice, new information about vitamin C and factors influencing the content of ascorbic acid in plants are described. In practical part, the content of vitamin C in vegetative and generative growth phase has been determined. Results have been evalueted and compared.
Klíčová slova:
Allium L.; kyselina askorbová; Mentha L.; Origanum L.; Salvia L.; Satureja L.; vitamin C; zelené koření