Original title:
Porovnání přípravků z vybraných druhů dřeva nahrazujících sudy typu barrique
Authors:
Poništiak, Rudolf Document type: Master’s theses
Year:
2019
Language:
slo Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce byla zaměřena na zhodnocení vybraných druhů dřevin sloužící jako náhrady za barrique sudy. Teoretická část byla zaměřena na výrobu sudů a chemické složení dřeva. Dále se zabývala nejčastějšími druhy dřev, které se používají k výrobě sudů a jejich alternativami v podobně dřevěných chipsů. Pro tento experiment bylo vybráno 8 druhů dřevin, které byly následně tepelně upravené na požadované stupně 110 ° C, 175 ° C a 200 ° C. Dřevěné chipsy byly aplikovány do vína odrůdy Ryzlink vlašský a po určitém čase vyluhování se sledovali změny ve víně. Spektrofotometrie byla využita ke sledování antioxidační kapacity, stanovil se obsah celkových polyfenolů ve víně. Na závěr byla provedena senzorická analýza.The diploma thesis was focused on evaluation of selected species of wood species serving as a replacement for barrique barrels. The theoretical part was focused on the production of barrels and chemical composition of wood. It also dealt with the most common types of chippings used to make barrels and their alternatives in similarly wooden chips. For this experiment, 8 species of trees were selected which were subsequently heat treated to the desired levels of 110 ° C, 175 ° C and 200 ° C. Wooden chips were applied to the Riesling wine and changes in wine were followed after a period. Spectophotometry was used to monitor antioxidant capacity, and the content of total polyphenols in wine was determined. Finally, a sensory analysis was performed.
Keywords:
barrique; chips; dřevo; tousting; víno