Original title:
Rostlinné oleje - jejich výroba, význam a zdravotní přínosy
Authors:
Kopečková, Jana Document type: Bachelor's theses
Year:
2019
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce Rostlinné oleje – jejich výroba, význam a zdravotní přínosy byla vypracována na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně v akademickém roce 2018/2019. V literárním přehledu je definována základní chemická struktura lipidů a reakce, ke kterým u lipidů nejčastěji dochází. Plodiny, z nichž se olej nejčastěji získává, a to v rámci České republiky i v celosvětovém měřítku, patří řepka, sója, slunečnice, bavlník, podzemnice olejná, palma olejná a palma kokosová. U každé uvedené olejniny je zmíněno její chemické složení a vliv na zdraví konzumenta. Dále jsou v práci uvedeny legislativní požadavky, vztahující se na danou problematiku, a technologie výroby oleje. V praktické části bylo analyzováno 12 druhů olejů, u kterých byly stanoveny jedny ze základních parametrů – peroxidové číslo, číslo kyselosti, číslo zmýdelnění a jodové číslo. Pro analýzy byly použity postupy dle platných ČSN norem. Výsledky byly zpracovány do tabulek a grafů.Bachelor thesis Vegetable oils - their importance, production and health benefits were carried out at the department of Post-Harvest Technology of Horticultural Products at the Faculty of Horticulture at the Mendel University in Brno in the academic year 2018/2019. The literature part deals with the basic chemical structure of lipids and the reactions that most often occur in lipids. Crops, which are the most used, both within the Czech Republic and in the world, include rape, soybean, sunflower, cotton, peanut, oil palm and coconut palm. For each of these oilseeds, its chemical composition and influence on consumer health are mentioned. In the next part, there are legislative requirements related to the issue and technology of oil production. In the practical part, 12 types of oils were analyzed, one of the basic parameters were determined - peroxide value, acid value, saponification value and iodine value. Methods, which were used, are from valid ČSN standards. The results were statistically processed.
Keywords:
olejniny; rostlinný olej; technologie výroby; zdravotní přínosy