Original title:
Výživa ovocných sadů sírou =: Nutrition of fruit orchards with sulphur /
Authors:
Hnátková, (roz. Bělíková) Hana Document type: Doctoral theses
Year:
2019
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Disertační práce s názvem "Výživa ovocných sadů sírou" se zabývá sledováním vlivu hnojení sírou ve formě mimokořenové aplikace hnojiv s obsahem různých forem síry na výnos plodů, na minerální složení rostlinné hmoty, na vybrané kvalitativní parametry plodů a na výskyt houbových chorob jabloní. Pro experimentální část byla vybrána pokusná výsadba jabloní odr. Gloster na podnoži M9 a pěstitelského tvaru zákrsku ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu ovocnářském v Holovousích, s.r.o. V rámci dvouletého experimentu bylo realizováno šest variant ošetření: 1) kontrolní varianta bez aplikace hnojiv a fungicidů; 2) aplikace hnojiva s elementární sírou a bórem – Sulfika SB-C (35 % S); 3) aplikace hnojiva se sírany a hořčíkem – EPSO Top (11 % S); 4) aplikace hnojiva s thiosírany a draslíkem – SK sol (17 % S); 5) aplikace hnojiva Sulfika SB-C doplněna o standardní fungicidní program bez obsahu síry; 6) aplikace fungicidu Kumulus (s 80% obsahem elementární síry) doplněná o standardní fungicidní program bez obsahu síry. Dávka síry byla u variant 2–6 shodná (3,2 kg síry na hektar za celou vegetaci). Výsledky získané během dvou pokusných let řešení disertační práce prokázaly, že pro udržení požadovaného výnosu, kvality a zdravotního stavu plodů jabloní je rozhodující adekvátní fungicidní ochrana, která může být vhodně kombinována s použitím hnojiva Sulfika SB-C.The dissertation entitled „Nutrition of fruit orchards with sulphur“ explores the influence of sulphur fertilisation in the form of foliar application of fertilisers containing various forms of sulphur on yields, mineral composition of plant matter, on selective qualitative parameters of fruits and on the incidence of fungal diseases of apple trees. For the experimental part of dissertation was chosen the orchard of apple trees cv. Gloster on rootstock M9 in central leader training at the Research and Breeding Institute of Pomology Holovousy, Ltd. The two-year experiment had six treatments: 1) control treatment without fertilisers or fungicides; 2) application of fertiliser containing elemental sulphur and boron (Sulfika SB-C); 3) application of fertiliser containing sulphates and magnesium (EPSO Top); 4) application of fertiliser with thiosulphates and potassium (SK sol); 5) application of fertiliser Sulfika SB-C supplemented with the standard fungicide programme without sulphur; 6) application of the Kumulus fungicide (containing elemental sulphur) supplemented with the standard fungicide programme without sulphur. The rate of sulphur was the same (i.e. 3.2 kg of sulphur per hectar) in treatments 2–6 in the entire growing season. The results proved that adequate fungicide protection is crucial to maintain the desired yield, quality and health condition of apple fruits, and can be suitably combined with the Sulfika SB-C fertiliser.
Keywords:
jabloň; mimokořenová výživa; síra