Original title:
Obchodovanie s palmovým olejom v potravinárstve ČR
Authors:
Kropiľáková, Katarína Document type: Bachelor's theses
Year:
2019
Language:
slo Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce se zaměřuje na míru obchodu s palmovým olejem v potravinářství České republiky. Zároveň se zabývá mírou využívání palmového oleje v rámci výrobního procesu firem, které palmový olej používají jako jeden z hlavních vstupů pro své výrobky. Dalším záměrem bylo zjistit, které firmy v České republice palmový olej při výrobě nevyužívají a jak ho dokázali substituovat. Otázkou substituce se zaměřuje i poměrná část bakalářské práce. Cílem bylo zjistit, proč je pro většinu potravinářských podniků palmový olej nenahraditelný a naopak, z jakých důvodů ho některé podniky striktně odmítají.The bachelor thesis is focused on the level of palm trading in the food industry of the Czech republic. At the same time, it deals with palm oil utilization in the manufacturing process of companies that use palm oil as one of their main inputs for their products. Another intention was find out which companies in Czech republic did not use palm oil in their production and how they replace it. A proportion of bachelor thesis is also focused on the question of substitution. The aim was to find out why palm oil is irreplaceable for the majority of food companies and vice versa, for what reasons are some companies strictly for non-use it.
Keywords:
palmový olej; potravinářské podniky; potravinářský průmysl; substituce; tuzemský trh