Original title:
Studium využití netradičních doplňkových objemných krmiv v systému výživy dojnic
Authors:
Filipčíková, Jitka Document type: Doctoral theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem této práce bylo zhodnotit výživnou hodnotu čiroků, jako alternativní plodiny využitelné ke krmení dojnic. Řešení této problematiky probíhalo ve třech stěžejních pokusech v letech 2010 až 2012. Při posouzení dosažených výsledků prvního pokusu lze potvrdit skutečnost, že hybridy kříženců čiroku a súdánské trávy se sníženým obsahem ligninu (BMR hybridy) mají vyšší výživnou hodnotu a statisticky průkazně vyšší stravitelnost organické hmoty. S vegetačním stárnutím porostu docházelo u všech hybridů analyzovaných v pokusech ke zvyšování obsahu sušiny, hrubé vlákniny, ligninu, ADF a NDF. Souběžně s těmito změnami naopak klesalo množství dusíkatých látek, tuku, lehce rozpustných sacharidů, stravitelnosti organické hmoty i stravitelnosti NDF. Při zkrmování čirokové siláže v krmné dávce byl u dojnic zaznamenán vyšší počet nálevníků a vyšší podíl kyseliny octové v bachorové tekutině. K významným výsledkům však patří sledování vlivu čiroku na tučnost mléka.The aim of this thesis was to evaluate nutritive value of sorghum as an alternative crop utilizable for feeding dairy cows. The solving of these problems took place in three main experiments in 2010 to 2012. In assessing the achieved results of the first experiment, it is possible to confirm the fact that hybrids of sorghum and sudan grass with a reduced content of lignin (BMR hybrids) have higher nutritive value and statistically substantially higher digestibility of organic matter. Along with the process of vegetation aging there was an increase of the content of dry matter, roughage, lignin, ADF, and NDF with all the hybrids analyzed in experiments. On the contrary, simultaneously with these changes there was a decreasing quantity of nitrogenous substances, fat, easily soluble carbohydrates, as well as decreasing of organic matter and NDF digestibility. When feeding sorghum silage in a feed ration, we recorded with dairy cows a higher number of ciliates and a higher portion of acetic acid in rumen fluid. A significant result is also our monitoring of effects of sorghum on milk fat content.
Keywords:
súdánská tráva; čirok; čiroková siláž