Home > Academic theses (ETDs) > Doctoral theses > Stanovení výživné hodnoty a hygienické jakosti vybraných plodin v závislosti na vegetačním období a způsobu skladování
Original title:
Stanovení výživné hodnoty a hygienické jakosti vybraných plodin v závislosti na vegetačním období a způsobu skladování
Authors:
Trlicová, Jitka Document type: Doctoral theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Doktorská práce byla zaměřena na krmiva pro zvířata. Polní pokusy jsme prováděli na pozemcích zařazených v režimu (systému) ekologického zemědělství, kde není možno provádět žádnou chemickou ochranu. Při výběru rostlin se vycházelo především z polních půdních podmínek a daného druhu zvěře pro krmení. Pokusy měly být zaměřeny především na celoroční využívání krmiv pro zvěř, jinak řečeno, aby lesní zvířata mohla konzumovat nutričně hodnotné krmivo na poli během celého roku. Cílem celého projektu bylo pěstování vybraných plodin pro lesní zvěř na zvěřních políčcích a biopásech, s následným stanovením výživné hodnoty a hygienické jakosti. Další část doktorské práce se zabývala hodnocením krmiv vhodných pro příkrm zvěře. U vzorků byla prováděna analýza vzorků krmiv vzhledem k jejich výživné hodnotě a hygienické jakosti, v různých vegetačních obdobích sklizně.This Ph.D. thesis was focused on animal feeding. Field experiments were carried out in the field blocks running in the system of organic farming, where it was not possible to use any chemical protection. The plant selection was based mainly on the field/soil conditions and the particular kind of animals to be fed. The experiment was focused primarily on the year-round use of wild animal feeding, in other words, on allowing the forest animals to eat high quality nutritious food in the field during all seasons. In experimental boxes for forest animals selected crops were grown and the nutritional and feeding value was measured together with the health quality. Another part of the doctoral thesis deals with the evaluation of laboratory and food samples with respect to their nutritional value and hygienic quality in different growing seasons. In the thesis, different ways of storing and evaluating stocks were been mentioned too.
Keywords:
krmiva; výživné hodnoty; zvěř