Original title:
Využití enologických taninů při výrobě vína
Authors:
Ryzí, Barbora Document type: Master’s theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce se zabývá využitím taninů při výrobě vína, konkrétně je práce zaměřena na aplikaci taninů do vína bílého. Teoretická část se zabývá antioxidačními látkami obsaženými ve víně, blíže se pak zaměřuje na samotné enologické taniny, jejich dělení a použití v praxi. Praktická část se zabývá pokusem se sedmi typy komerčních taninů do bílého vína odrůdy Ryzlink rýnský, které se do vína aplikovaly během jeho zrání. V této části jsou rovněž shrnuty výsledky senzorického hodnocení a látkového složení vín, jež zahrnovalo stanovení antiradikálové aktivity, redukční síly, obsahu celkových fenolů a flavanolů.The diploma thesis dealt with influence of oenological tannins on white wines. Total influence on sensory character and composition of wine.The teoretic part dealt with antioxidant substances in wine and with oenological tannis and their division and use.The pratical part deals with research of adding of seven types of commercial tannins to wine. The practical part summarizes results of sensory analysis include aromatic profil of wines. The charts with results are showing results of measurement of antiradical aktivity, reducing ability and amount of total phenols and catechins.
Keywords:
antioxidanty; ryzlink rýnský; tanin; |fenolické| |látky|