Original title:
Hodnocení vybraných druhů asijských salátů v podmínkách ČR
Authors:
Nollová, Kateřina Document type: Master’s theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce se zabývá porovnáním kultivarů chřestového salátu (Lactuca sativa L. var. angustana L. H. Bailey) a indického salátu (Lactuca indica L.). Do pokusu bylo zařazeno pět kultivarů chřestového salátu a jeden kultivar indického salátu. Byly hodnoceny morfologické parametry, výnos a obsahové látky (vitamin C, karotenoidy, dusičnany a sušina). Experiment úspěšně proběhl na pozemku Zahradnické fakulty v Lednici v roce 2015 a 2016 a byl následně laboratorně vyhodnocen. Ke zvýšení podílu domácí produkce na celkové spotřebě zeleniny v ČR lze přispět rozšířením sortimentu o další, po nutriční stránce hodnotné, druhy asijských chřestových a indických salátů.The aim of this master thesis is to compare cultivars of asparagus lettuce (Lactuca sativa L. var. angustana L. H. Bailey) and Indian lettuce (Lactuca indica L.). Five cultivars of asparagus lettuce and one cultivar of Indian lettuce were included in the experiment. Morphological parameters, yields and content substances (vitamin C, carotenoids, nitrates and dry matter) were evaluated. The experiment was successfully carried out on the grounds of the Faculty of Horticulture in Lednice in years 2015 and 2016. Contents of vitamin C, carotenoids, nitrates and dry matter were subsequently evaluated in a laboratory. The share of domestic production in the total consumption of vegetables in the Czech Republic could be enhanced by expanding the range of other, valuable, Asian asparagus and Indian lettuces.
Keywords:
morfologické parametry; obsahové látky; salát chřestový; salát indický