Original title:
Porovnání klonů odrůdy Tramín po stránce kvalitativní a kvantitativní
Authors:
Hub, Pavel Document type: Master’s theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] ABSTRAKT Cílem této práce bylo zhodnotit kvalitativní a kvantitativní parametry u klonů odrůdy Tramín. Na úvod popisuje odrůdu Tramín, její původ, rozšíření, mutace a klony a věnuje se také problematice požadavků na stanoviště, odolnosti odrůdy, pěstitelským vlastnostem a klimatickým podmínkám v oblasti pokusné viniční trati. V samotném experimentu jsou pak popsána fakta k jednotlivým analýzám klonů s uvedením metodiky, popisem stanoviště, na kterém byl proveden sběr hroznů a jejich vyhodnocení. Vzhledem k výsledkům porovnávání jednotlivých klonů ze stejné lokality by bylo vhodné nezaměřovat se pouze na jeden klon, ale vždy alespoň na tři klony, které se budou navzájem podporovat. A to nejen při technologii výroby, ale i co se týká senzorických vlastností, kdy jeden klon podpoří ten druhý či třetí v tom, co jednomu klonu chybí. Bude jistě vhodné se také zaměřit na závislost mikro klimatických podmínek, půdních podmínek aj. Hlavním cílem bylo doporučit vhodnost kombinaci klonů odrůdy Tramín s různými vlastnostmi pro výrobu kvalitního vína dle získaných dat. Dle dosažených výsledků bych navrhoval zaměřit se na pěstování klonů francouzský, a to klon 47 a 1077, které poskytují příjemnou kořenitost a také na klon 46-106, který dává vína květinových tónů, ovocnosti a jemnou aromatickou. poněvadž se navzájem velice dobře doplňují jak po stránce výnosů, tak i z hlediska kvality a aromatiky vyrobených vín.The aim of this work was to evaluate the qualitative and quantitative parameters of the clones of the Tramín variety. The introduction describes the Tramín variety, its origin, distribution, mutations and clones, and also deals with habitat requirements, variety resistance, cultivating properties And climatic conditions in the area of the experimental vineyard. In the experiment, the facts about individual clone analyzes are described, with methodology, site description, On which grapes were harvested and evaluated. Given the results of the comparison of the individual clones from the same site, it would be advisable not to focus on just one clone, but at least three clones to support each other. Not only in production technology, but also in sensory properties where one clone supports the second or third clone in one clone. It will also be appropriate to focus on the dependence of micro climatic conditions, soil conditions, The main objective was to recommend the suitability of a combination of Tramín clones with different properties for the production of quality wine according to the obtained data. Based on the results I would suggest focusing on the cultivation of French clones, Clones 47 and 1077, which provide a spice and a clone 46-106, which gives the wines of floral tones, fruity and delicate aroma. As they complement each other very well both in terms of yields and in terms of quality and aroma of the produced wines.
Keywords:
analýza; hrozny révy vinné; klon; povětrnostní podmínky; réva vinná; terroir; Tramín