Original title:
Vliv mykorhizních hub na morfologické a růstové parametry zeleniny
Authors:
Heinrich, Michal Document type: Master’s theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Název práce: Vliv mykorhizních hub na morfologické a růstové parametry zeleniny Úkolem experimentu bylo potvrdit, nebo vyvrátit pozitivní i negativní vliv mykorhizních hub na morfologické změny u vybraných zástupců zeleniny. Jeho hlavní část představovala ověřování těchto vlivů u sadby konkrétních zástupců a na ní navazovaly další vedlejší experimenty. Jako zástupci pro tento úkol byli vybráni Paprika roční (Capsicum annuum) a Rajče jedlé (Lycopersicon lycopersicum). Převážná část ověřování probíhala v prostorách Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Bylo zjištěno, že aplikací mykorhizních hub lze ovlivnit určité kvantitativní parametry u vybraných zástupců zeleniny.The task of the experiment was to confirm or reverse the positive and negative effects of mycorrhizal fungus on morphological changes in selected vegetable representatives. Its main part consisted of verification of these influences in the plant of concrete representatives, and other secondary experiments followed. Representatives for this task were Paprika Annual (Capsicum annuum) and Tomato Plant (Lycopersicon lycopersicum). The bulk of the verification took place at the Faculty of Horticulture at Mendel University in Brno. It has been found that the application of mycorrhizal fungus can influence certain quantitative parameters of selected vegetable representatives.
Keywords:
kořenová soustava; morfologie; mykorhiza