Název:
Dozrávání meruněk podle látkových složek při rozdílné teplotě plodu těsně po sklizni
Autoři:
Nekužová, Nikola Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Byly hodnoceny dvě odrůdy meruněk, které byly sklizeny na počátku klimakterické fáze. Použité odrůdy meruněk byly sklizeny na pozemku Zahradnické fakulty v Lednici. Jedná se o odrůdu Leskora sklizenou dne 22. 6. 2016 a odrůdu Betinka sklizenou dne 1. 7. 2016. Plody byly uloženy do teploty 1°C, 5°C a 20°C po dobu 9 dnů. Po každých třech dnech skladování byly hodnoceny hmotnostní ztráty, rozpustná sušina, titrační kyseliny, penetrometrická pevnost a fyziologické parametry hodnoceny produkcí etylenu a intenzitou dýchání (produkce CO2).Two apricot varieties that were harvested at the beginning of climacteric phases were evaluated. The apricot varieties used were harvested on the plot of the Horticultural faculty in Lednice. This is a variety of Leskora harvested on 22 June 2016 and Betinka variety harvested on 1. 7. 2016. The fruits were stored at 1°C, 5°C and 20°C for 9 days. Mass losses, soluble suspensions, titration acids and penetrometric strength were assessed after each three days of storage, and physiological parameters were assessed by ethylene production and breathing intensity (CO2 production).
Klíčová slova:
etylen; meruňka; skladování; zrání