Original title:
Výroba a hodnocení ovocných vín
Authors:
Hrubá, Monika Document type: Master’s theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce na téma " Výroba a hodnocení ovocných vín" byla vypracována v letech 2016/2017 na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Práce pojednává o výrobě ovocných vín se zaměřením na látkové složení. V praktické části byly na základě analytických a senzorických analýz vyhodnoceny vzorky vín, laboratorně vyrobených se vzorky vín komerčních pocházející z vinařství a maloobchodní sítě. Získaná data byla statisticky srovnána a vhodně interpretována. Rybízová vína a višňová vína byla po senzorické stránce hodnocena výše než jablečná.Zároveň rybízová a višňová vína prokázala vyšší antioxidační kapacitu.The thesis "Production and Evaluation of Fruit Wines" was prepared in 2016/2017 at the Institute of Postharvest Technology of Horticultural Products at the Faculty of Horticulture of the Mendel University in Brno. The thesis deals with the production of fruit wines with a focus on their fabric composition. In the practical part, based on analytical and sensory analyzes, samples of wines, laboratory samples of wines from the wine-growing and retail networks were evaluated. The data obtained were statistically compared and appropriately interpreted. The currant and cherry wines were sensitively evaluated above the apple. And currant and cherry wines have shown a higher antioxidant capacity.
Keywords:
antioxidační kapacita; jablečné víno; rybízové víno