Original title:
Kvalita teplomilného ovoce v průběhu skladování
Authors:
Čížková, Jitka Document type: Master’s theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Teoretická část práce Kvalita teplomilného ovoce v průběhu skladování zahrnuje popis teplomilných druhů a podmínek skladování, zahrnuje též kapitolu o chorobách a škůdcích daných druhů, jejich látkovém složení a nových trendech při skladování a to obalový materiál Xtend. V praktické části byly uskladněny meruňky odrůd Betinka a Moi Chua Sin ve třech variantách: volně uskladněné plody, skladované v polyethylenovém obalu a Xtendu při teplotě cca 1 stupeň a vlhkosti vzduchu cca 80 %. Za těchto podmínek byl sledován zdravotní stav, úbytek hmotnosti, hmotnost plodu a pecky, rozměry plodů a index tvaru, rozpustná sušina, titrační kyseliny a pevnost plodů. Výsledky byly vyhodnoceny statisticky, do tabulek i grafů. Jako nejvhodnější varianta pro skladování bylo vyhodnoceno skladování v Xtendu.The theoretical part of the thesis: Quality of thermophilic fruit during storage, includes description of thermophilic species and storage conditions, also includes a chapter on diseases and pests of the species, their composition and new trends in storage: Xtend packaging material. In the practical part of the thesis, apricots (variety Betinka and Moi Chua Sin) were stored in three variants: free storage fruits, storage in a polyethylene package and Xtend at a temperature of approximately 1°C and humidity around 80 %. Under these conditions, was monitored health status, weight loss, the weight of the fetus and the pips, the dimensions of the fruits and the index of the shape, soluble solids, titration acids and the firmness of the fruits. The results were evaluated statistically in tables and graphs. As the most suitable option for storage was evaluated for storage in Xtend.
Keywords:
Betinka; meruňka; Moi Chua Sin; podmínky skladování; skladování; Xtend