Original title:
Hydroxyskořicové kyseliny v moštových odrůdách révy vinné
Authors:
Brzobohatá, Anna Document type: Master’s theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce sleduje vývoj obsahu hydroxyskořicových kyselin v bobulích révy vinné. K experimentu, který probíhal v měsících září a říjen roku 2016, bylo vybráno 10 odrůd révy vinné, jež pocházely z Mikulovské vinařské podoblasti z obce Lednice. U čtyř z těchto vybraných odrůd byl sledován vývoj hydroxyskořicových kyselin v průběhu dozrávání a závislost jejich obsahu na základních analytických parametrech moštu. U zbylých šesti odrůd byl porovnáván jejich obsah, jakožto odrůdový znak, ve dvou provedených odběrech. Literární část se zabývá problematikou fenolických látek, se zaměřením na hydroxyskořicové kyseliny - jejich strukturu a formy. Dále obsahuje krátkou charakteristiku deseti odrůd révy vybraných pro experiment.In the thesis the author observes a progression of volume of hydroxycinnamic acids in grapes of a grapevine. Ten brands of grapevine originating from Mikulov vine subregion village Lednice were selected for the experiment that proceeded in September and October 2016. The development of hydroxycinnamic acids during a process of maturing was observed with four out of these brands as well as relation of their volume to basic analytic variables of a must. The remaining six vine brands were compared for volume of hydroxycinnamic acids as an attribute of a given brand in two takings. Literary part of the thesis approaches matters of fenolic substances with focus on hydroxycinnamic acids, their structure and forms. This part also contains a brief characteristics of the ten types of grapevine selected for the experiment.
Keywords:
hydroxyskořicové kyseliny; kyselina kaftarová; réva vinná; |fenolické| |látky|