Original title:
Stanovení flavonoidů ve vybraném sortimentu rodu Iris L. a možnosti jejich použití jako rostlinných barviv
Authors:
Valešová, Barbora Document type: Master’s theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Práce se zabývá problematikou stanovení obsahových látek v oddencích a květech vybraného sortimentu rodu Iris L. a možnostmi použití kosatce jako rostliny barvířské. Literární část diplomové práce se věnuje charakteristice vybraného druhu a jeho kultivarů sortimentu rodu Iris L., popisu druhů, významných ve fytoterapii. Dále se uvádí popis fenolických látek, flavonoidních látek, anthokyanů, antioxidační kapacity a metod stanovení těchto obsahových látek. V praktické části jsou aplikovány popsané metody, porovnány výsledky a vyhodnoceny pomocí statistických údajů. V květech kosatců byly stanoveny fenoly, flavonoidy, antioxidační kapacita a anthokyany. V oddencích se stanovovaly fenoly, flavonoidy a antioxidační kapacita. Diplomová práce také částečně navazuje na práci bakalářskou, s níž srovnává výsledky barevné škály u jednotlivých vzorků látek. V diplomové práci bylo užito ke stabilizaci mořidlo charakteru kovových solí (tyto soli v bakalářské práci nebyly užity). Při barvení bylo použito několik variant barvící lázně. Filtrátem výluhu z květů v kombinaci s octem, Savem, solí, jedlou sodou a modrou skalicí byly barveny vzorky látky za studena a varem oba způsoby po dobu 30 a 60 minut. Vzorky byly namáčeny v máčecím roztoku č. 1, který zahrnoval 5 různých látek (soda, Savo, sůl, ocet a modrá skalice) a č. 2 (modrá skalice, ocet a voda). Jako kontrola byly použity vzorky, které prošly pouze barevnou lázní bez přídavných látek či mořidla.The thesis deals with the determination of the content of substances in the rhizomes and flowers of the selected variety of the genus Iris L. and the possibilities of using the iris as a dyeing plant. The literary part of the diploma thesis deals with the characteristics of the selected species and its cultivars of the genus Iris L., a description of species important in phytotherapy. Furthermore, the description of phenolic substances, flavonoids, anthocyanins, antioxidant capacities and methods of determination of these substances are described. In the practical part, the described methods are applied, the results are compared and statistical data evaluated. In the flowers of the iris, phenols, flavonoids, antioxidant capacity and anthocyanins were determined. The rhizomes determined phenols, flavonoids and antioxidant capacity. The diploma thesis also partially follows the bachelor's thesis, which compares the results of the color scale for individual samples of substances. In the diploma thesis we used to stabilize the character of metal salts (these salts in BP were not used). Several variants of the dyeing bath were used for dyeing. The filter extract of flowers in combination with vinegar, Salt, salt, edible soda, and blue rock were sampled by cold and boiling in both ways for 30 and 60 minutes. The samples were soaked in Soil Solution No. 1, which included 5 different substances (Soda, Savo, Salt, Vinegar, and Blue Scalp) and No. 2 (Blue Scalp, Vinegar and Water). As a control, samples were used that passed only the color bath without additives or pre-soaking.
Keywords:
anthokyany; antioxidační kapacita; barvení; fenoly; flavonoidy; Iris; mořidla