Original title:
Vliv agrotechnických zásahů ve vinici na obsah barviv a tříslovin u modrých moštových odrůd révy vinné
Authors:
Lokaj, Jakub Document type: Bachelor's theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato práce měla za úkol z dostupných zdrojů zhodnotit vliv agrotechnických zásahů ve vinici na obsah barviv a tříslovin u modrých moštových odrůd révy vinné. V úvodu práce byly shrnutý poznatky o chemických látkách v hroznech se zaměřením na skupinu látek polyfenolů, následně byly popsány jednotlivé agrotechnické zásahy doplněné o výsledky studií publikovaných v zahraničí. V závěru byly doporučeny vhodné agrotechnické zásahy v naší produkční oblasti. Výsledkem práce pro dosažení optimálního obsahu barviv a tříslovin byla potřeba sníženého zatížení keřů, zajištění dostatku slunečního záření pro listovou plochu a hrozny, zajištění vyváženého hnojení a dostatku vláhy. Všechny zvolené agrotechnické zásahy musí být prováděny ve vhodném období.The scope of this thesis is to analyse available sources and evaluate the influence of agrotechnical interventions on the content of tannin in blue must cultivars of grapevine. The first part summarizes the information about chemical substances present in grapes focusing on a group of substances called polyephenols. A description of individual agrotechnical interventions together with results of studies published abroad follow. Finally, the agrotechnical interventions suitable for the chosen area of production are discussed and recommended. The result of the thesis states that to reach the optimal content of pigments and tannin, it is necessary to reduce load on plants, provide sufficient amount of sunshine on a surface of leaves and on grapes, balanced fertilization and sufficient irrigation. All chosen agrotechnical interventions must be executed in a suitable period of time.
Keywords:
agrotechnické zásahy; antokyany; fenoly; modré moštové odrůdy; třísloviny