Original title:
Perspektiva produkce kruhárenského zelí v České republice
Authors:
Kozáková, Marie Document type: Bachelor's theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] V této bakalářské práci Perspektiva produkce kruhárenského zelí v České republice byl zpracován literární přehled na téma kruhárenské hlávkové zelí. Byly posouzeny nároky na prostředí, výživu a vodu byly uvedeny soudobé technologie pěstování a zpracování kruhárenského zelí fermentací. Byl zmíněn vývoj osevních ploch a sklizně hlávkového zelí v ČR. Byly uvedeny statistické údaje, týkající se domácí spotřeby, dovozu a vývozu jak čerstvého i zpracovaného zelí, včetně cenových relací. Z internetových zdrojů a telefonických konzultací s domácími pěstiteli a zpracovateli kruhárenského zelí byly zjištěny odrůdové skladby pro rok 2017 a z toho vyvozeno zjištění týkající se rentability pěstování, kterou lze považovat za stabilní. Závěrem byly doporučeny vhodné odrůdy a uvedeno posouzení perspektivy pěstování kruhárenského hlávkového zelí v podmínkách ČR.In the bachelor thesis The Perspective of Production of Cabbage for Slicing in the Czech Republic a literature survey concerning the topic of head cabbage for slicing is given. The demands for environment, nutrients and water are reviewed the contemporary technologies of cabbage growing and processing by fermentation are presented. The development of acreage and yield of head cabbage in the Czech Republic is mentioned. The statistical data concerning the domestic consumption, import and export of both fresh and processed cabbage, as well as the price relations, are given. The data about variety selection for 2017 were gained from internet resources and telephone consultations with domestic cabbage growers and cabbage processing companies. On the basis of this information we determined the profitability of cabbage growing which can be regarded as stabile. In conclusion suitable varieties are recommended and the perspective of growing of head cabbage for slicing in the conditions of the Czech Republic is evaluated.
Keywords:
kruhárenské hlávkové zelí; odrůdová skladba; perspektiva pěstování; soudobé technologie pěstování; zpracování fermentací