Original title:
Možnosti ochrany proti šedé hnilobě hroznů révy v podmínkách ekologického vinohradnictví
Authors:
Gertner, Marek Document type: Bachelor's theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce se zabývá možnostmi ochrany proti šedé hnilobě hroznů révy v podmínkách ekologického vinohradnictví. V první kapitole došlo k seznámení s plísní šedou (Botrytis cinerea). Popis původce houby, biologie houby a příznaky napadení plísní Botrytis cinerea na révě vinné. Byl podrobně popsán životní cyklus houby a podmínky při kterých se vyskytuje. Další kapitola se zabývá ostatními hnilobami, které v průběhu vegetace napadají révu vinnou. U těchto plísní jsme si také částečně popsali jejich biologii a možnosti přímé a nepřímé ochrany. Ve třetí kapitole jsme se zaměřili na účinky hnilob na kvalitu hroznů. Bylo zde vysvětleno, jak hrozny napadené hnilobami ovlivňují aroma a výslednou kvalitu vyrobeného vína, dále jak ovlivňují enzymatickou aktivitu v hroznu a nakonec jak hniloby ovlivňují kyseliny v hroznech. Čtvrtá kapitola pojednává o možnostech přímé a nepřímé ochrany v ekologickém vinohradnictví proti šedé hnilobě. V nepřímé ochraně byly rozebrány všechny možné postupy, kterými je možno ochránit révu vinnou před napadením. V přímé ochraně jsme si představili ekologické prostředky na ochranu. Popsali jsme si zde přípravky, které zvyšují odolnost révy vinné, tak i přípravky, které přímo působí proti plísni šedé. V poslední kapitole byly navrženy vhodná opatření v boji proti plísni šedé.Bachelor thesis deals with the possibilities of protection against gray grape rot in conditions of ecological viticulture. In the first chapter we introduced the gray mold (Botrytis cinerea). Description of sponge fungi, mushroom biology and signs of Botrytis cinerea mold fungal attack. The life cycle of fungi and the conditions in which it occurs is described in detail. Another chapter deals with other rot, which during the vegetation attack the vines. For these fungi, we also partly described their biology and the possibilities of direct and indirect protection. In the third chapter we focused on the effects of decay on grape quality. It has been explained how grapes affected by rot can affect the aroma and the resulting quality of the wine produced, how they influence the enzymatic activity in the grapes and finally how the rot influences the acids in the grapes. The fourth chapter deals with the possibilities of direct and indirect protection in organic viticulture against gray rot. In indirect protection, all possible ways to protect vines from attack were dismantled. In direct protection, we introduced environmental protection. We have described the products that increase the resistance of the grapevine, as well as the preparations that act directly against the gray mold. In the last chapter, appropriate measures have been proposed to combat gray mold.
Keywords:
Botrytis cinerea; nepřímá ochrana; plíseň šedá