Original title:
Antioxidanty v potravinářském průmyslu
Authors:
Tomková, Monika Document type: Bachelor's theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce je zaměřena na antioxidanty používané v potravinářském průmyslu. Obsahem je obecný popis antioxidantů v rámci jejich mechanizmu (primární, sekundární) a jejich původu (přírodní, syntetické). Další kapitola pojednává o samotných antioxidantech. V rámci objasnění problematiky týkající se oxidace jsou v práci popsány oxidační mechanismy hlavních živin potravin (lipidy, bílkoviny, sacharidy). V praxi je běžně stanovována celková antioxidační kapacita či jednotlivé antioxidanty obsažené v potravinách. K tomuto účelu jsou využívané různé metody, kterým je v práci věnovaná samostatná kapitola.This bachelor thesis is focused on antioxidants used in the food industry. The content is general description of antioxidants within their mechanical effect (primary, secundary) and their origin (natural, synthetic). Next part is about antioxidants themseves. Within clarification of problematics about oxidation are decsribed oxidation mechanisms of main food nutriens (lipids, proteins, carbohydrates). Ordinarily is determined total antioxidant capacity or individual antioxidants contains of food in practice. For this purpose are used differnt methods desribed in separate chapter in this thesis.
Keywords:
antioxidanty; Lipid; vVolný radikál