Original title:
Vliv odkalení moštu na kvalitu výsledného vína
Authors:
Suská, Alžběta Document type: Bachelor's theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývala vlivem odkalení moštu na kvalitu výsledného vína. Především na analytický a senzorický profil vín révy vinné. Teoretická část se zabývala obsahem látek v révových moštech, odkalením a čiřením moštů. V experimentální části byl proveden pokus, kde byly vyrobeny čtyři zkoumané vzorky ze dvou odlišných odrůd. Každý vzorek měli jinou míru odkalení. Zkoumal se vliv odkalení na průběh fermentace a výsledné senzorické hodnocení vín. Hodnocení senzorických vlastností proběhlo na stobodovém systému. K pokusu bylo přidáno statistické zhodnocení a interpretovaný závěr o výsledcích z jednotlivých variant pokusů. Výsledky prokázali, že vína vyrobená z odkalených moštů dosahují vyšší kvality. Dále se prokázalo, že nejvhodnější odkalení moštu se pohybuje v optimálních hodnotách 100 - 250 NTU.This bachelor thesis deals with influence of desalination method of juice upon quality the resulting wine. Primal used analysis method is senzoritical profile of wine made from vine grapes. The teaoretical part deals with contend of substances in the vine juice, deselination and clarification of juice. The experimental part describe practical attempt of production of four examinated samples made from two different vine grape species. Each sample had differend level of deselination. Reseach was focused upon the influence of desalination level over the fermentation proces and resulting sensoritical profile of produced wine. For evaluation of sensoritical profile was used OIV meridian systém. Research also incudes statistical evaluation and interpreted research conclusion of results from each variation of attempts. Experiment results has proven that wine created from more deselinated juice has better quality. Experiment also proved that optimal deselination of juice is in between 100 - 250 NTU.
Keywords:
senzorické hodnocení; turbidita moštu; vliv odkalení