Original title:
Hodnocení antioxidační kapacity u vybraných ovocných nápojů
Authors:
Richterová, Bára Document type: Bachelor's theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce je zaměřena na porovnání antioxidační kapacity u vybraných jablečných nápojů. V literární části jsou charakterizovány jednotlivé druhy ovocných šťáv dle platné legislativy. Další část je věnována popisu vybraných odrůd, vhodných na výrobu ovocných šťáv a jejich chemickému složení se zaměřením na látky s antioxidační kapacitou. V praktické části bylo sledováno celkem 12 vzorků jablečných šťáv. Tři šťávy byly vyrobeny na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů a experimentálně byly porovnány s vybranými, komerčně vyrobenými produkty z obchodních řetězců. Ve sledovaných vzorcích byly analyzovány vybrané jakostní parametry a provedena senzorická analýza. Výsledky byly vyhodnoceny formou grafů a vhodných statistických analýz.The bachelor thesis is focused on a comparison of antioxidant capacity in selected apple drinks. In the literary part, individual types of fruit juices are characterized according to valid legislation. Another part is devoted to the description of selected varieties, suitable for the production of fruit juices and their chemical composition with focus on substances with antioxidant capacity. In the practical part a total of 12 samples of apple juice were monitored. Three juices were made at the Institute of Post-Harvest Technology of Horticultural Products and experimentally compared with selected, commercially produced products from the retail chains. In the monitored samples were analyzed the selected quality parameters and sensory analysis was performed. The results were evaluated in the form of graphs and appropriate statistical analyzes.
Keywords:
antioxidační kapacita; jablka; mošt; šťáva