Original title:
Bioaktivní látky ve výživě člověka
Authors:
Jirková, Tereza Document type: Bachelor's theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce byla zaměřena na prostudování literatury týkající se daného tématu a rozdělením jednotlivých skupin látek a jejich účinky na lidské zdraví. Zaměřena byla hlavně na vliv výživy člověka na jeho zdraví. V praktické části byly vyhodnoceny vybrané druhy ovoce a zeleniny, které jsou pro konzumenty z hlediska obsahu kyseliny askorbové a polyfenolů nejvíce prospěšné. Nejvyšší koncentraci kyseliny askorbové bylo v této práci naměřeno v plodech šípků a chilli papričkách. Velké množství polyfenolů obsahovala šťáva z granátového jablka a šípky. Z hlediska obsahu těchto zdraví prospěšných látek jsou nejvíce prospěšné plody růže šípkové a šťáva z granátového jablka. V této práci byly vytvořeny kalibrační grafy a tabulky s hodnotami kyseliny askorbové a polyfenolů ve vybraném ovoci a zelenině.This bachelor thesis was focused on studying the literature on the selected topic and on the distribution of individual groups of substances and their effects on human health. The thesis mainly focused on the influence of human nutrition on ones health. In the practical part of the work, there were evaluated selected types of fruits and vegetables, as to which are the most beneficial for end consumers rated by their ascorbic acid and polyphenols content. The highest concentration of ascorbic acid was measured in rosehips and chilli peppers. Fairly high content of ascorbic acid and polyphenols was found in pomegranate juice and rosehips. In terms of the content of those health-beneficial substances, it was found that the most beneficial are rosehips and pomegranate juice. In this work, there were created calibration charts and tables with ascorbic acid and polyphenols content in selected fruits and vegetables.
Keywords:
antioxidanty; fenolické sloučeniny; nutraceutika