Original title:
Prosecco - historie a současnost italského šumivého vína
Authors:
Havlíčková, Miroslava Document type: Bachelor's theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce se zaměřuje na italské šumivé víno Prosecco, které se v poslední době těší vyšší a vyšší oblíbenosti. Jeho produkce a distribuce stoupá a dokáže se srovnávat s ostatními populárními šumivými víny jako je například španělská cava či francouzské šampaňské. Je zde prezentována jeho historie, oblast a geografické podmínky. Zmíněné jsou i odrůdy, z kterých je Prosecco vyráběno, a především výrobní postup. Pro kompletní přehled je uvedeno zařazení do apelačního systému Itálie a jeho nejznámější producenti. Jelikož Itálie je zemí vína, jsou zde popsány i ostatní šumivá vína, která jsou v Itálii vyráběna. Většinou se liší požitou technologií výroby a odrůdami hroznů určené k výrobě.The bachelor thesies is focusing on italian sparkling wine Prosecco, which is recently getting higher and higher popularity. Its production and distribution rises therefore it is able to compare with other popular sparkling wine. For example spanish cava or french champagne. Here is presented its history, area and geographic conditions. The varieties which Prosecco is made of, and mostly manufacturing process are mentioned For completely summary inclousion into the apelation system of Italy and the most famous and known producers are also included. Since Italy is the country of wine, the other sparkling wines, which are produced in Italy, are also described. There are differeces between used technology and varieties intended for production.
Keywords:
Glera; Itálie; metoda Charmat; Prosecco; šumivé víno