Název:
Technologické možnosti výroby klaretu - historie a současnost
Autoři:
Fráňová, Anna Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývá technologickými možnostmi výroby klaretu, historií i současnou výrobou těchto vín. Literární přehled se v první kapitole zabývá definicí pojmu a souhrnem všech jeho významů. Kapitola druhá se zaměřuje na technologické možnosti výroby klaret vín a v třetí kapitola pojednává o odrůdách, které jsou pro výrobu klaretů vhodné. Součástí práce je i praktický pokus výroby, který je popisován od sklizně hroznů, přes výrobní technologie až k závěrečnému vyhodnocení. Zde zjišťujeme vhodnost jednotlivých odrůd pro výrobu klaretu na základě porovnání senzorických posudků i analytického hodnocení.This bachelor thesis deals with the technological methods of claret production, its history and the current production of these wines. The literary overview in the first chapter deals with the definition of the term and a summary of all its meanings. The second chapter focuses on the technological methods of the production of clarets and the third chapter deals with grape varieties that are suitable for the production of clarets. Part of this thesis is an attempt at claret production, which is described from grape harvesting and the method of production to its final evaluation. Here we determine the suitability of individual grape varieties for claret production based on a comparison of sensory evaluation and analytical analysis.
Klíčová slova:
antiradikálová aktivita; antokyany; blanc de noir; clairet; fenoly; flavany; klaret; Labín; redukční aktivita; rosé gries