Original title:
Možnosti využití méně známých druhů zelenin
Authors:
Fojt, Robin Document type: Bachelor's theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] V bakalářské práci byly popsány druhy zelenin a podrobně ředkev setá, kterou jsem si pro práci vybral. V praktické části se sledovala skladovatelnost, obsahové látky a senzorické hodnocení. Z hlediska skladovatelnosti a senzorického hodnocení byla nejlepší odrůda Miyashige a z hlediska obsahových látek byla nejlepší odrůda Mantanghong, i když ne statisticky potvrzená. Z variant skladování měl nejlepší výsledek obal XTend, který výrazně prodloužil skladovatelnost ředkví což bylo statisticky potvrzeno. Běžné skladování má význam spíše na kratší uchování. Z celkového hodnocení byla nejlepší odrůda Miyashige, která je nejvíce podobná naší ředkvičce, na kterou je evropský konzument zvyklý.The bachelor thesis describes the species of vegetables and the detail of the radish that I chose for my work. The practical part is monitored shelf content substances and sensory evaluation. In terms of shelf life and sensory evaluation was the best variety Miyashige and in terms of content materials was the best variety Mantanghong, although not statistically confirmed. Among the storage options, XTend was the best result, which significantly prolonged the shelf life of radish, which was statistically confirmed. Conventional storage is more of a need for shorter storage. The overall rating was the best Miyashige variety, which is most similar to our radish that the European consumer is accustomed to.
Keywords:
antioxidační kapacita; hmotnostní úbytek; obsahové látky; skladování; Xtend; ředkev