Název:
Charakteristika a specifika VOC Pálava
Autoři:
Papoušek, Jiří Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Románský apelační systém klasifikace a značení vín, založený na tzv. "terroir", což ve francouzštině doslova znamená "půda, zem", se v podmínkách ČR stává v posledních letech alternativou k tzv. systému germánskému, v němž je zatřiďování vín prováděno podle cukernatosti hroznů (uváděné v kg přírodního cukru ve 100 l hroznového moštu, a značený °NM), bez ohledu na to, z jaké oblasti hrozny pocházejí. Románský systém je přitom jediným používaným v tradičních vinařských zemích, jako jsou Francie, Itálie nebo Španělsko. Například v Rakousku pak apelační systém existuje a funguje paralelně se systémem germánským již zhruba 10 let. U nás se tento systém začal používat od roku 2009, kdy bylo příslušnými správními úřady poprvé uděleno povolení používat pro vína označení "víno originální certifikace -- VOC (V.O.C.)". První apelací na našem území se stalo VOC Znojmo. V současné době je v ČR oprávněno používat a udělovat, v souladu s platnou legislativou, označení VOC celkem 5 subjektů, od roku 2012 mj. VOC Pálava. Mimo platných právních předpisů (zejm. zákona o vinohradnictví a vinařství) je v rámci pěstování, výrobního procesu a prodeje vína, označovaného jako VOC, nutno dodržet podmínky, definované ve stanovách jednotlivých občanských sdružení VOC a podmínky stanovené pro zatřiďování vín. Jednotlivá občanská sdružení tak sama určují kvalitativní parametry vín, vyráběných svými členy a zároveň dohlíží na jejich striktní dodržování. VOC Pálava je, s ohledem na uvedené, specifickou apelací v ČR hned z několika důvodů. Jedním z nich je lokalizace území v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Pálava, jejíž specifické přírodní (geomorfologie, klima, pedologie apod.), ale i kulturní podmínky dávají vzniknout vínům z odrůdy Ryzlink vlašský, v nichž se pak, skrz ruce místních vinohradnických a vinařských mistrů, zpětně odráží právě komplexními projevy jedinečného a nezaměnitelného pálavského terroir.The French, or appellation system of classification and labeling of wines is based on so-called "terroir". It is a French term, which literally means "soil, land". In the Czech Republic, the French system has been recently becoming an alternative to the so-called German system, in which wines are classified according to the sugar content of grapes (expressed in kilograms of natural sugar in 100 liters of grape juice), regardless of the region of origin of grapes. The French system is the only system used in traditional wine making countries such as France, Italy or Spain. However, for instance in Austria the appellation system has existed and served parallelly with the German system for about ten years. In the Czech Republic, the use of the French system began in 2009, when the respective administration authorities for the first time granted permission to use the label "Original certification wine" (Víno originální certifikace -- VOC [A.O.C.]). VOC Znojmo became the first recognized appellation in the Czech Republic. At the moment five wine-making subjects in the Czech Republic are authorized to use and grant in accordance with valid legislation the VOC label, VOC Pálava being from 2012 one of them. Growing, production and sale of wines labelled VOC require observation of valid legal regulations (Viniculture and Wine-making Act in particular), as well as requirements defined in statutes of particular civic associations and conditions specified for classification of wines. Each civic association determines its own qualitative parameters of wines produced by its members, and oversees strict adherence to the parameters. VOC Pálava is, with regard to above mentioned facts, a specific appellation within the Czech Republic for several reasons. One of them is its locating in Pálava Landscape Protected Area (CHKO). Its specific natural (geomorphology, climate, paedology etc.) as well as cultural conditions enable production of wines of Welschriesling variety, which, through labor of local vinicultural and wine-making masters, reflect the complex character of the unique and unmistakable Pálava terroir.
Klíčová slova:
Pálava; Ryzlink vlašský; terroir; vína originální certifikace (VOC)