Original title:
Povědomí laiků o alternativních výživových směrech a jejich rizicích
Translated title:
Non-specialists' awareness of alternative nutritional movements and their risks
Authors:
Šafářová, Jana ; Chrpová, Diana (advisor) ; Pejšová, Hana (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2020
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] V současné době jsou alternativní výživové směry se všemi svými podobami poměrně hodně rozšířeny. Vegetariánství je pro řadu lidí nejen vynechání konzumace masa, ale i životní styl. Záměrné vynechávání určitých druhů potravin s sebou však nese rizika deficitu některých důležitých látek. Cílem této bakalářské práce bylo zmapování povědomí laiků o vegetariánství a veganství. Zjistit, zda respondenti vědí, co vylučuje veganská strava, jak se liší od vegetariánství a jaká jsou rizika s ní spojená. Teoretická část se zabývá vegetariánstvím a jeho dělením. Práce se nejvíce zaměřuje na veganství. Teoretická část také obsahuje zásady vhodně složené veganské stravy podle České veganské společnosti. Dále obsahuje popis látek, které mohou být ve vegetariánské a veganské stravě karenční. Je uvedeno, jaké mají tyto látky v organismu funkce, v jakých potravinách se nachází a jak se projevuje jejich deficit. Praktická část byla provedena kvantitativní metodou dotazníkového šetření. Výzkumný vzorek tvořila laická populace nejčastěji ve věku 20-29 let. Dotazník vyplnilo celkem 146 respondentů. Z výsledků dotazníků bylo zjištěno, že 88 % respondentů dokázalo správně popsat, co vylučuje veganská strava. Z toho se dá usuzovat, že je-li dotázaný vzorek populace reprezentativní, tak populace má dobré povědomí o principu...Nowadays alternative nutritional directions with all their forms are quite widespread. For many people, vegetarianism is not only skipping meat consumption, but also lifestyle. However, deliberate omission of certain types of food carries the risk of a deficit of some important substances. The aim of this thesis was to map awareness of lay people about vegetarianism and veganism. Find out if respondents know what excludes vegan diets, how they differ from vegetarianism and what the risks are. The theoretical part deals with vegetarianism and its division. The thesis focuses mostly on veganism. The theoretical part also contains principles of properly composed vegan diet according to the Czech vegan society. It also contains a description of substances which may be defficient in the vegetarian and vegan diet. It shows the functions of these substances in the body, in what foods they are found and how their deficiency manifests. The practical part was carried out by the quantitative method of the questionnaire survey. The research sample consisted of the lay population most frequently at the age of 20- 29 years. A total of 146 respondents completed the questionnaire. The results of the questionnaires showed that 88% of respondents were able to correctly describe what excludes vegan diet. This...
Keywords:
minerals; risks; veganism; Vegetarianism; vitamins; minerální látky; rizika; veganství; Vegetariánství; vitamíny
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/118203