Original title:
Stravovací zvyklosti a životní styl ve vietnamské komunitě v ČR v porovnání s populací Vietnamu a rodilými Čechy
Translated title:
A comparison of eating habits and lifestyle between the vietnamese comunity living in Czech republic, the population in Vietnam and native Czechs
Authors:
Pham, Khanh Ha ; Hubáček, Jaroslav (advisor) ; Pejšová, Hana (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2020
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce se zaměřuje na stravovací návyky i životní styl Vietnamců a Čechů, věnuje se rovněž problematice stravování Vietnamců, kteří se přestěhovali do České republiky. Cílem práce je zjistit a analyzovat případné rozdíly ve stravování mezi těmi 3 skupinami. Teoretický podklad práce je založen na dosavadních znalostech o významu jednotlivých živin a potravinových komodit na lidské zdraví, o jednotlivých chronických metabolických onemocněních a dietních opatřeních k jejich prevenci i léčbě. Popisuje také některé stravovací zvyklosti dvou národů pohledem do charakteristik jejich národních kuchyní. Praktická část poté analyzuje a porovnává data nasbíraná formou dotazníkového šetření o stravovacích návycích 280 lidí zmíněných skupin. Výsledky ohledně frekvence konzumace jídel, preferencí ve stravě, životního stylu atd. jsou pak předkládány tabulárně i graficky. Výsledky ukazují, že největší rozdíly ve stravování mezi českými a vietnamskými respondenty bývají v konzumaci mléčných výrobků a příloh. Menší rozdíly lze pozorovat v trendu konzumace alkoholu, ryb, pohybové aktivity, počtu teplých jídel a největších jídel za den. Vietnamci přestože častěji konzumují zeleninu a ovoce, jejich konečný příjem těchto potravin je vyšší než u Čechů jen nepatrně. Vietnamští migranti jsou v mnoha ohledech...This bachelor's thesis investigates the lifestyle and eating habits in Vietnamese and Czechs but also in the Vietnamese living in Czech Republic. The aim of this thesis is to find out and analyze the potential differences in their dietary patterns. The theoretic background of this work is based on the existing knowledge on the effects of nutrients and food commodities on human health, the knowledge on each chronic metabolic disease and the dietary measures needed to prevent as well as to cure them. The thesis also describes some of the eating habits known from the characteristics of each group's national cuisine. The own research then analyzes and compares the data acquired from a questionnaire about the eating habits of 280 people in all mentioned groups. The results on the frequency of food consumption, food preferences, lifestyle are then described and submitted with graphs and tables. The results show that the greatest differences in eating habits between the Vietnamese and Czech respondents in this research lie in the consummation of milk and milk products and starchy foods as side dishes. Less significant are the differences in the consummation of alcohol, fish, their habits in physical activities, the amount of hot meals and the biggest meals in a day. Even though Vietnamese consume...
Keywords:
Czech cuisine; dietary habits; lifestyle; nutrition; Vietnamese cuisine; stravovací návyky; vietnamská kuchyně; výživa; česká kuchyně; životní styl
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/118176